Μεταβρεφικό

"Δειλά ,δειλά κοντά μου έρχεσαι και δειλά δειλά κλέβω ένα χαμόγελό σου ,πορτρέτο στην ψυχή μου το κάνω.. Δειλά, δειλά γίνεσαι αναπνοή μου ,ψηλά τα αστέρια κοιτάζω και το φεγγάρι ψάχνω .δειλά, δειλά σαν μωρό παιδί στα πρώτα του βήματα και συ μου προσφέρεις το χέρι σου, ενθαρρύνοντας με το κρατάς και αρχίζω να βαδίζω σιγά, σιγά κοντά σου…και όλα μοιάζουν μαγικά ... δειλά, δειλά έγινα ένα με εσένα ….και τώρα αυτό το ΔΕΙΛΑ έγινε απλόχερη αγάπη… σ’ ευχαριστώ!"


Καλώς ήρθατε στον υπέροχο κόσμο των μικρών μας φίλων!


ΜΕΤΑΒΡΕΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ( από 2-3 χρονών )

 

Μετά την ηλικία των 2 χρονών το παιδί περνάει σε μια χρονική περίοδο που του συμβαίνουν πολλά πρωτόγνωρα γεγονότα.  Αρχίζει να περπατά και να θέλει να ανακαλύψει τα πάντα.

Αρχίζει να μιλά, ρωτάει για όλα και τα δοκιμάζει όλα χωρίς να γνωρίζει του κινδύνους που ίσως κρύβουν οι “περιέργειές” του.

Έχει όμως πολλές συνήθειες από το χτες που αυτές όχι μόνο το εξυπηρετούν αλλά δεν θέλει και να τις αποχωριστεί, όπως λ.χ. την πιπίλα του, το μπιμπερό του, την πάνα του.

Όλα αυτά πρέπει να ελεγχτούν, ώστε να μπορέσει να τα διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα και το σπουδαιότερο να περάσει από τη φάση του "ΕΓΩ" σταδιακά στην αντίληψη του "ΕΜΕΙΣ" με ότι αυτό θα  σηματοδοτεί την κοινωνικοποίηση του.

Ακούει λέξεις, αλλά αγνοεί το περιεχόμενό τους.

Δεν έχει μάθει να μοιράζεται , τα θέλει όλα δικά του και τα διεκδικεί.

Είναι λοιπόν η στιγμή που πρέπει να αρχίζει να κατανοεί βασικά πράγματα και να ανταποκρίνεται ανάλογα, όπως:

-    Να μοιράζεται τα ίδια αντικείμενα με κάποιον άλλο (διαδική σχέση)

-     Να ολοκληρώσει τον έλεγχο των σφικτήρων ανώδυνα

-     Να μαθαίνει την σωστή χρήση των αντικειμένων που έχει γύρω του

-     Να ανταποκρίνεται σε απλά καθημερινά μηνύματα

-     Να αρχίσει να αυτοεξυπηρετείται σε βασικές του ανάγκες

-      Να χαίρεται το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά

 

Όλα αυτά οι έμπειροι παιδαγωγοί- βρεφονηπιαγωγοί μας, τα γνωρίζουν και τα εφαρμόζουν καθημερινά μέσα από το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα που χτίζουν αφού γνωρίσουν τις "προσωπικότητες" που θα έχουν στην ευθύνη τους.