«Τα παιδία παίζει… Το αρχαίο θέατρο ζει»

Μια μέρα ξεχωριστή… μια μέρα αλλιώτικη από τις άλλες η σημερινή μέρα.Μια εκδήλωση πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα.Μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη ξεχύθηκαν ταυτόχρονα να γεμίσουν αρχαίους τόπους και να ζωντανέψουν με την παρουσία τους τα  αρχαία θέατρα.

Ο Αττικός ήλιος έλαμπε ακόμα πιο πολύ σήμερα… Ηλιόλουστη μέρα, χαμόγελα και ένα μεγάλο… “σμήνος” από παιδιά ντυμένα στα λευκά ανεβαίνουν την Διονυσίου  Αεροπαγίτη κρατώντας ένα πελώριο σχοινί που τα ένωνε με τον τελικό προορισμό… το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου.

Παιδιά από πολλούς Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς  δίνουν για πρώτη  φορά το παρόν στο Αρχαίο Θέατρο Διονύσου και ενώνονται  όλα μαζί σε μια μεγάλη  παρέα ντυμένα στο άσπρο μπλε.

Στην είσοδο του Θεάτρου μας υποδέχονταν οι Εμψυχώτριες του «Θεάτρου της Ημέρας» και με ένα ζεστό χαμόγελο μας έδιναν οδηγίες και θέσεις….

Και αρχίσαμε  να ανηφορίζουμε με φόντο ψηλά την Ακρόπολη που στα πόδια της απλώνονταν οι κερκίδες . Το σύνθημα μας «ήρωας» μας δόθηκε σε πάπυρο και το κρατάγαμε επτασφράγιστο μυστικό, ώσπου φτάσαμε στην ορχήστρα του θεάτρου και το βροντοφωνάξαμε στους κήρυκες για να μας επιτρέψουν την είσοδό μας!!! 

Όλα τα παιδιά απλώθηκαν γύρω, δημιουργώντας θαρρείς ένα χαλί που έπαιρνε  χρώματα από τα χρώματα του ουρανού και της ελληνικής γης. Κάτω από τα δέντρα ανάμεσα σε αρχαίες κολόνες και τα μαρμάρινα καθίσματα τα αρχαία μάρμαρα πήρανε ζωή από την πνοή των παιδιών.

Εκεί, ο  Λάκης Κουρετζής ο εμψυχωτής και δημιουργός του θεατρικού παιχνιδιού μαζί με τη θεατρική του ομάδα  μας  συνεπήρε με το δικό του μαγικό τρόπο και μας έκανε πρωταγωνιστές σε μία μοναδική παράσταση... οι φωνούλες των παιδιών αντήχησαν γεμάτες μεγαλείο και ρυθμό μες το δικό τους “χορικό” σαν εκείνο τον αρχαίο… τον παλιό καλό καιρό…

Εμπειρία μοναδική, ονειρική ζήσαμε, τυχεροί μικροί και μεγάλοι που βρεθήκαμε εκεί.

Η οργάνωση μοναδική, μελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια με κύριο μέλημα η ασφαλής μετακίνηση όλου του μικρόκοσμου που βρέθηκε εκεί. Η Αστυνομική και νοσοκομειακή επίβλεψη ήταν συνεχής. Ευχαριστούμε τους  εθελοντές, φίλους και γονείς που  βρέθηκαν κοντά μας και συμμετείχαν για την ασφαλή και καλύτερη μετακίνηση όλων των παιδιών.

Φυσικά ευχαριστούμε και τον εμπνευστή, υποστηρικτή και οργανωτή  αυτής της  τεράστιας εκδήλωσης  τον δικό μας κύριο Γιώργο Σταθόπουλο , που μας έδωσε αυτήν την ευκαιρία!

Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά μας που με την παρουσία και το ήθος τους έλαμψαν ακόμα μια φορά σαν λαμπερά αστεράκια και πρωταγωνίστησαν στον κόσμο του “εμείς” και όχι στο κόσμο του “εγώ”.

Όλοι οι κουμπαράδες γεμάτοι με τα συμβολικά ποσά δόθηκαν για την Αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων  όπου ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της εκδήλωσης.

Να σημειωθεί ότι η δράση αυτή θα σταλεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), ως χαιρετισμός στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής που αρχίζει αύριο στο Πόρτο-Ρίκο!

Μια ευχή… και του χρόνου την ίδια μέρα να ξαναβρεθούμε για  να ξαναζωντανέψουμε τους Αρχαιολογικούς χώρους όλοι μαζί και ν’ ακουστεί η φωνή των παιδιών. Μια φωνή παιδική αλλά τόσο δυνατή…

« Μια υπόσχεση ας δώσουμε παιδιά…

τ’ Αρχαία Θέατρα να γεμίσουμε ξανά!!!»

 

Με πολύ θετική ενέργεια συνεχίζουμε τις Ανοιξιάτικες Δράσεις μας!

Όλη η «Εκπαιδευτική Κοινότητα» του “Πόλκα- Φροέλεν”

ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ WEBSITE!