“Ελλάδα στους ώμους τη Γη κουβαλάς”

Το Μάρτιο του 2012 είχαμε την τιμή αλλά και την ευκαιρία κάποιοι από τους υπεύθυνους αλλά και συνεργάτες του Εκπαιδευτικού Ομίλου “Πόλκα-Φροέλεν” να παρακολουθήσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη μοναδική συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη  “Ελλάδα στους ώμους τη Γη κουβαλάς”. Τα συναισθήματα που μας γεννήθηκαν από τις μελωδίες που ακούσαμε τα κρατήσαμε σα φυλαχτό στο χρονοντούλαπο μας για να τα ξεκλειδώσουμε με την πρώτη ευκαιρία που θα μας δινόταν!

Μια συναυλία που στάθηκε αφορμή 2χρόνια μετά να γίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα στήναμε τη φετινή  καλοκαιρινή μας γιορτή!

Οι ομάδες του Νηπιαγωγείου και του Προνηπίου στη χρονιά που πέρασε επεξεργάστηκαν διάφορα project – σχέδια εργασίας τα οποία  αυθόρμητα και αβίαστα αναδύθηκαν από τις ομάδες! Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν και η γνωριμία με τους πλανήτες και το άγνωστο διάστημα! Καθώς ταξιδεύαμε με το όχημα της γνώσης συναντήσαμε 9 πλανήτες και μάθαμε τα ονόματά τους! Δίας, Αφροδίτη,Πλούτωνας και τόσους άλλους που μας θύμιζαν…τους 12 θεούς! Η σύνδεση λοιπόν δεν άργησε να γίνει!

Σύντομα το θεατρικό μας παιχνίδι συνάντησε τις προσωπικότητες των 12 θεών ενώ η μυθολογία, μας ξεδίπλωσε ένα σωρό μύθους, η Περσεφόνη, η ωραία Ελένη, ο σοφός Οδυσσέας καθημερινά ήταν στις κουβεντούλες μας, στις ιστορίες μας και στα παιχνιδοτράγουδά μας!!!!Στα εργαστηριάκια μας βουτούσαμε τα χέρια μας στον πηλό και φτιάχναμε παιχνίδια της Αρχαίας Αθήνας και ότι άλλο η έμπνευσή μας αλλά και η διάθεσή μας βοηθούσε να δημιουργήσουμε!!!

Φυσικά ένα οργανωμένο project προσκαλεί αλλά και προκαλεί και τους γονείς να συμμετέχουν σ’ αυτό! Πολλές λοιπόν ήταν και οι πληροφορίες που ήρθαν από το σπίτι, η κάθε μανούλα προσέγγιζε τους μύθους με το δικό της τρόπο ενώ οι ... πολυμήχανοι μπαμπάδες δημιούργησαν με τη βοήθεια των παιδιών υπέροχες κατασκευές! Τα «φροελενάκια» μας καθημερινά μας έφερναν μ’ ενθουσιασμό τις νέες πληροφορίες ενώ φούσκωναν από περηφάνια όταν οι δασκάλες έλεγαν το περίφημο «ΜΠΡΑΒΟ»  για τη σπουδαία τους προσπάθεια!!!

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην υλοποίηση της ιδέας!!! Η καλοκαιρινή μας γιορτή πήρε σάρκα και οστά και ζωντάνεψε μπροστά σ΄ένα ζεστό και γεμάτο ενθουσιασμό κοινό!!!!!

Σκληροί καιροί μες στη φωτιά
εφτά καημοί, πληγές εφτά.
Κι εγώ κρατώ κλαδί ελιάς
κι εσύ να κλαις σαν με κοιτάς.

Ελλάδα, στους ώμους
τη γη κουβαλάς,
εσύ που χάραξες τους δρόμους
τη φωνή σου να βρεις, ζητάς.

Σαν μια γιορτή απ’ τα παλιά
χρυσή εποχή θα `ρθεί ξανά.

Στίχοι – Μουσική : Σταμάτης Σπανουδάκης

 

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ WEBSITE!