Προ-προνήπια

«Υπάρχει μόνο μια αλήθεια, αυτή που είναι εκεί όταν ονειρεύεσαι… κι ο μόνος αληθινός χρόνος είναι το τώρα. Αν πάψει τώρα για λίγο ο κόσμος να κυλά για μια παιδική καρδιά… θα δεις σε μια δροσοσταλίδα, στην άκρη του φύλλου μετέωρη, να’ναι κλεισμένο το σύμπαν… Εκεί γλυστρούν στιγμές, όπως η χαρά, το παιχνίδι, η αγάπη, οι μικρές μας λύπες και οι μεγάλοι ενθουσιασμοί... η ίδια η ζωή!»

ΠΡΟ-ΠΡΟΝΗΠΙΑ (από 3-4 χρονών)

Καλώς ήρθατε στον υπέροχο κόσμο των προ-προνηπίων!

Στην ηλικία αυτή αν το παιδί δεν έχει προηγούμενη εμπειρία σε Παιδικό Σταθμό θα πρέπει να του δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και η ανάλογη φροντίδα, ώστε να γίνει ο απογαλακτισμός και η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον χωρίς τραυματικές εμπειρίες.

Αν όμως συνεχίζει από το Μεταβρεφικό, σημαίνει ότι τώρα είναι καιρός να αναπτύξει τις χωροχρονικές έννοιες, να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του, να αναπτύξει τον προφορικό λόγο, την υπομονή, τη συγκέντρωσή της προσοχής του σε ότι το ενδιαφέρει φτιάχνοντας θετική σχέση με το κάθισμα, τη συνεργασία του με τα άλλα παιδιά, την οργάνωσή του, τις δεξιότητές του, τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παίρνει μέσα στην ομάδα, και πολλά άλλα που πρέπει να κωδικοποιήσει παίρνοντας εμπειρίες σε βάση του “κάνω και μαθαίνω”.

H Νηπιαγωγός πρέπει να του δίνει χώρο, ώστε να παίρνει το παιδί πρωτοβουλίες ως μέλος της ομάδας αποδεχόμενο τους κανόνες-όρια που έχει αποφασίσει, ενώ η ίδια θα το χειρίζεται με την “μαιευτική μέθοδο” στις όποιες απορίες εκφράζει αυτό.

Η κίνησή του πρέπει να γίνει περισσότερο οργανωμένη, οι σχέσεις αλληλεγγύης, συντροφικότητας και συνεργασίας με τα άλλα παιδιά της ομάδας, πρέπει αφού γίνουν κατανοητές, να εξελίσσονται καθημερινά, ώστε να μπορεί να εκφράζει τις απορίες του με ερωτήσεις που θα το βοηθούν να κατανοεί τον κόσμο που θέλει να διαχειριστεί και να κατακτήσει.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγγραφής