top of page

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος «Πόλκα - Φροέλεν» γιόρτασε τα 40 χρόνια λειτουργίας

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Πόλκα- Φροέλεν» πραγματοποιήθηκε στο Ζηρίνειο της Κηφισιάς στις 12 Ιουνίου. Μία επέτειος, μία γιορτή 40 χρόνια “Πόλκα – Φροέλεν” που τα είχε όλα. Μνήμες, νοσταλγία, έκφραση, δημιουργίες με «αγάπη παντού».

Αρχικά τα παιδιά των ιδρυτών Γιάννης Διονύσης, Πόλκα ευχαρίστησαν τους καλεσμένους που από νωρίς είχαν κατακλύσει τις εξέδρες του κλειστού γυμναστηρίου και ζήτησαν να προσέξουν όλα όσα τους δείξουν και τους πούνε τα παιδιά τους, μην παραλείποντας να τα επιβραβεύσουν με το χειροκρότημά τους. Στη συνέχεια κάλεσαν τους ιδρυτές, Γιώργο και Φροέλεν Σταθοπούλου, να ξετυλίξουν εικόνες από τα 40 χρόνια που έζησαν με τους αξιόλογους συνεργάτες τους.


Την έναρξη έκανε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος τόνισε την Ελληνική Παιδεία που βιώνουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς στο χώρο του «Πόλκα – Φροέλεν». Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Παρακολουθώ από τα πρώτα τους βήματα το Γιώργο και τη Φροέλεν. Αυτό που μου έκανε πάντα ιδιαίτερη εντύπωση είναι το περιεχόμενο των δράσεων τους, τα μηνύματα και οι αξίες που εκπέμπουν, η ποιότητα και η οργάνωσή τους. Εύχομαι οι συνεχιστές τους να βαδίζουν στα ίδια χνάρια».


Η έναρξη της γιορτής λουσμένη με μοναδικές μουσικές, εντυπωσιακά κουστούμια και χαμόγελα των παιδιών πλημύρισαν το χώρο και το ταρτάν του γηπέδου.Ένας συνδυασμός ήχων και εικόνων μέσα από γιγαντοοθόνες συμπλήρωναν τα δρώμενα των παιδιών, ενώ η καρδιά της γης έφευγε μακριά


Αρχικά τα προ – προνήπια (ηλικίας 3) τα οποία δημιούργησαν εικόνες, τοπία θαλασσινά και πόλεις με χαμηλά σπίτια και πράσινο. Έδειξαν σε όλους τον κόσμο που θέλουν να ζήσουν! Στη συνέχεια τα προ-νήπια (ηλικίας 4 ετών) έδειξαν ότι η ανακύκλωση έχει γίνει καθημερινή συνήθεια και την χαίρονται και στο τέλος τα νήπια (ηλικίας 5 ετών) φώναξαν για να ακούσουν οι ισχυροί της γης “Παύσατε πυρ”, γιατί δίχως ειρήνη δεν έχουν αξία όλα τα άλλα.


Η εκδήλωση έκλεισε με την επιστροφή της καρδιάς στο κέντρο της γης, καθώς τα λόγια των παιδιών συμπλήρωναν την εικόνα … “Γιατί όσο υπάρχει παιδί, υπάρχει ελπίδα” ενώ ταυτόχρονα οι παιδαγωγοί σχημάτιζαν με κομμάτια παζλ στη μέση του γηπέδου τη λέξη ΠΑΙΔΙ.


H εκδήλωση επισφραγίστηκε με την παρουσία των αποφοίτων οι οποίοι πλαισίωσαν τα μικρά παιδιά και άνοιξαν σαμπάνιες με κομφετί μέσα σε μια θύελλα χειροκροτημάτων. Καλή συνέχεια σε όλους με υγεία, “αγάπη παντού” και πολλές επιτυχίες ευχήθηκαν οι γονείς, οι φίλοι και οι επίσημοι καλεσμένοι φεύγοντας συγκινημένοι από το χώρο της εκδήλωσης.


Για να φτιάξεις… ιστορία, πρέπει να γνωρίζεις την… προϊστορία


Η Ιστορία του Εκπαιδευτικού Ομίλου

Ξεφυλλίζοντας όλα αυτά τα χρόνια -από το 1977- την Παιδαγωγική και Εκπαιδευτική μας πορεία ξαναφέρνουμε στο νου τις πρώτες στιγμές του οράματος και του ονείρου που είχαμε δημιουργήσει και βλέπουμε ότι ο χρόνος μας έδωσε τη χαρά να ζήσουμε αυτή τη δημιουργία.

Τότε που ερευνούσαμε επιστημονικά την προοπτική ανάπτυξης της Αθήνας και τις συνέπειες που θα είχε αυτή η ανάπτυξη… Τότε που επιλέγαμε την Κηφισιά και τα συγκεκριμένα κτίρια και διαμορφώναμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με μελετημένες παρεμβάσεις, ώστε και σήμερα μετά από τόσα χρόνια να πρωτοπορούν σε λειτουργικότητα, παιδαγωγική διαδικασία και αντίληψη.

Τότε που δημιουργήσαμε με προσοχή, προοπτική, γνώση και φροντίδα τις ονομασίες των παιδαγωγικών μας κέντρων, ώστε με αγώνα και ψυχή να ταυτισθούν αυτά με τους ανθρώπους και το περιεχόμενο του έργου που θα προσέφεραν. Τότε που οι λέξεις, οικολογία, ανακύκλωση, περιβάλλον, παιδική λογοτεχνία, μουσειακή αγωγή, προσχολική κίνηση και θεατρική έκφραση ήταν… άγνωστες σ’ αυτούς τους χώρους.

Σήμερα, βλέποντας τους καρπούς και τις ρίζες αυτού του δέντρου, που με τόσο μεράκι φυτέψαμε και φροντίσαμε, είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας Γιάννης, Διονύσης και Πόλκα οι συνεχιστές του ονείρου, θα προσφέρουν με σύγχρονο βλέμμα, με τις σπουδές τους, τις εμπειρίες που απέκτησαν και την αγάπη που τους διακρίνει για προσφορά στο παιδί, όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την προσχολική ηλικία.

Και μην ξεχνάτε, ότι τα παιδιά είναι επιστήμονες και εργαστήριό τους ολόκληρος ο κόσμος, όπως υποστηρίζει και ο John Medina * και για να τα βοηθήσουμε ν΄ανακαλύψουν αυτό το εργαστήριο θα πρέπει κι εσείς οι γονείς να φορέσετε τη «λευκή μπλούζα» του μικρού εξερευνητή και ν’ ανακαλύψετε σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό χώρο που θα εμπιστευτείτε το μαγικό, ΜΟΝΑΔΙΚΟ και τόσο όμορφο κόσμο της ηλικίας του παιδιού σας.


Πάντα κοντά στο παιδί

Γιώργος & Φροέλεν Σταθοπούλου


Πηγή: amarysia.gr

7 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page