top of page

H “Σκουφοκοκκινίτσα” στο Πόλκα-Φροέλεν

«Τρίτη 29 Μαρτίου 2016! 10:30 το πρωί

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που σύντομα πλησιάζει, έχουμε καλέσει τη συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Μαρίνα Γιώτη, για να μας παρουσιάσει το καινούριο της παραμύθι, τη “Σκουφοκοκκινίτσα”!

Το σκηνικό; Έτοιμο! … πολλοί και διαφορετικοί ήχοι , τιτιβίσματα πουλιών, ένα δάσος, ένα σπίτι στο πιο ψηλοοοό σημείο του βουνού, προκαλούν την περιέργεια των παιδιών και ταυτόχρονα τα προσκαλούν να ζήσουν μια περιπέτεια … ! …Μια κόκκινη αόρατη κλωστή προσγειώνεται στα χέρια μας και το παραμύθι ξεκινά! …Αλλά για σταθείτε! Ένα λεπτό! Τα παιδιά έχουν απορίες!Θέλουν να μάθουν τόοοσα πράγματα για την «μαμά» της Σκουφοκοκκινίτσας! Και οι ερωτήσεις ξεκινούν να πέφτουν βροχή! – Το παραμύθι σας είναι και για μεγάλους; – Γιατί ζωγραφίζεις μεγάλα μάτια στα παραμύθια σου; – Γιατί χρησιμοποιείς τόσο πολύ μελάνι, χρώματα στις εικόνες; – Διαβαάζετε παραμύθια στο παιδάκι σας ; – Πόσο χρονών είστε; – Μόνη σας φτιάχνετε τα παραμύθια; – Πώς κολλάτε τις σελίδες;

….. κι άλλες ερωτήσεις κι άλλες τόσες!

Η κυρία Μαρίνα, καταθέτει τη δική της α λ ή θ ε ι α και μας δίνει απαντήσεις σε όλες μας τις ερωτήσεις!

Αμέσως μετά, η συγγραφέας θέλοντας να μάθει, εάν γνωρίζουμε τον μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας, μοιράζει ρόλους στα παιδιά και αμέσως ένα αυθόρμητο, αυτοσχέδιο θεατρικό έχει στηθεί! Τα παιδιά με μοναδικό όχημα τη φαντασία τους, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας τη γνωστή σε όλους μας ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας … όπου στο τέλος η γιαγιά και η εγγονή της γλιτώνουν την τελευταία στιγμή από τον … «κακό» … λύκο εξαιτίας του καλού, του ήρωα, του γενναίου Κυνηγού!!!

Ή μ ή π ω ς όχι;!;!;

Στη σκηνή εμφανίζεται ξαφνικά η κυρία Ελισάβετ, εεε συγννώμη … ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο μπούφος, βεβαίως-βεβαίως, έτοιμος να λύσει το μυστήριο και ν’ ανακαλύψει τί πραγματικά έγινε εκείνη την ημέρα στο σπίτι της γιαγιάς! Ένα ακόμη θεατρικό έχει στηθεί, από τις δασκάλες αυτή τη φορά, ενώ παράλληλα η κυρία Γιώτη μας αφηγείται την ιστορία…αλλιώς… !

Τελικά η γνώση του μυαλού μας και οι χτύποι της καρδιάς μας, μας οδηγούν στην Α Λ Η Θ Ε Ι Α που λυτρώνει … και αποφασίζουμε με τα χειροποίητα καραβάκια της αλήθειας που έχουμε φτιάξει να την «ταξιδέψουμε» και σε άλλα παραμύθια και να γίνει σημαία και οδηγός μας στην ίδια μας τη ζ ω ή! Όχι, δεν έχει σημασία, εάν κάποιος είναι όμορφος ή άσχημος, ψηλός ή κοντός, ήρωας ή “κακός” … εμείς τώρα πια θα καταλήγουμε μετά από έρευνα στη δική μας, προσωπική αλήθεια … ένα κορίτσι μ’ ολοκόκκινη καρδούλα μας το έμαθε αυτό…!

…κι έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!»

… Φεύγουμε πια από την αίθουσα της Πηνελόπης Δέλτα του Προσχολικού Κέντρου- Νηπιαγωγείου Πόλκα-Φροέλεν, χαρούμενοι,αισιόδοξοι, πιο σοφοί και περισσότερο σκεπτικοί απέναντι σ’ αυτό που “λάμπει” αλλά και σ’ αυτό που τόοοσα χρόνια μας μάθαιναν ότι είναι “κακό” … !

Εσείς θα μπορούσατε να σκεφτείτε πιο ωραίο τρόπο για να γιορτάσουμε την ημέρα παιδικού βιβλίου;

Σ΄ευχαριστούμε “Σκουφοκοκκινίτσα” μας!

Πηγή: marinagioti.gr

27 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page