top of page

Παιδεία και Τέχνη "+πλέουν" στον Όμιλο Πόλκα Φροέλεν στις 30/09

Έγινε ενημέρωση: 25 Σεπ 2023

«Ονειρεύομαι τις ζωγραφιές μου και ζωγραφίζω τα όνειρά μου»

Vincent Van Gogh



Ήταν γνώση, ήταν ανάγκη και έγινε στόχος!


Πριν από 45 χρόνια ο Γιώργος και η Φροέλεν Σταθοπούλου ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην

Προσχολική Αγωγή με τη δημιουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού “Φροέλεν” και λίγο

αργότερα με το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό “Πόλκα-Φροέλεν”.


Οι σπουδές καθώς και τα ερεθίσματά τους, τους είχαν εμπνεύσει την αντίληψη ότι:

“η αισθητική διαμορφώνεται παράλληλα με τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού”.


Ανάμεσα στις καινοτόμες ιδέες του “Πόλκα-Φροέλεν”, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν και η καθιέρωση της Τέχνης στο “παιδαγωγικό πρόγραμμα” του προσχολικού κέντρου!


Αρχικά, η Ζωγραφική με τον Νίκο Παπαδόπουλο, η Αγγειοπλαστική με τον Μιχάλη Κόμη και στη συνέχεια η Κεραμική με την κεραμίστρια - ζωγράφο Ελευθερία Δροσάκη, ήταν οι πρώτες μορφές τέχνης που οι καλλιτέχνες στο πλαίσιο της αισθητικής, έβαλαν τα θεμέλια, ευαισθητοποιώντας τόσα Νήπια για τέσσερις και πλέον δεκαετίες!


Η Μουσειακή Αγωγή ήταν μία άλλη καινοτομία της εποχής εκείνης που φιλοξενεί μέχρι σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο του “πόλκα-φροέλεν”. Εκτός των άλλων λαογραφικών αντικειμένων, πρωταγωνιστούν 10 εκπληκτικές μακέτες των επαγγελμάτων που “χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου”


Αυτά τα αριστουργήματα αξιοποιούνται όλα τα χρόνια από τους παιδαγωγούς, ανάλογα τις θεματικές του προγράμματος και για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο αφιέρωμα των “Δασκάλων της Τέχνης”. Είναι οι δάσκαλοι που ποτέ δε τους δόθηκε η ευκαιρία να τους γνωρίσουν οι γονείς, παρά μόνο μέσα από τα έργα και την καλλιτεχνική ευαισθησία των παιδιών τους.


Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης, τιμητική θέση στην καλλιτεχνική βραδιά θα έχει πίνακας που απεικονίζει το “Φροέλεν”. Έργο, που το 1981 τα νήπια με δική τους πρωτοβουλία ζωγράφισαν με τη βοήθεια του δασκάλου τους, Νίκου Παπαδόπουλου.


Το αφιέρωμα της βραδιάς έχει πάνω από όλα κοινωνικό στόχο: ποσοστό από τις πωλήσεις των έργων θα δοθεί στη “Σύμπλευση”, προκειμένου να εμπλουτιστούν με σχολικό εξοπλισμό τα Ακριτικά μας νησιά και να ενισχυθούν οι καθιερωμένες εξορμήσεις υγείας των εθελοντών γιατρών, οι οποίοι χρόνια τώρα φροντίζουν την υγεία αυτών που φυλάνε τις “Θερμοπύλες”.



Σάββατο απόγευμα 30 Σεπτεμβρίου:

Ένα καλλιτεχνικό γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε προσχολικούς χώρους πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον “κήπο των αισθήσεων” του “Πόλκα-Φροέλεν” και θα γεμίσει μνήμες 45 χρόνων δημιουργικής λειτουργίας!


45 καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο μέσα από το “Κέντρο Τέχνης Αγωγής και Εκπαίδευσης”, ένα ακόμα δημιούργημα του Γιώργου και της Φροέλεν, συγκέντρωσαν έργα είτε από ιδιωτικές τους συλλογές είτε από προσωπικές προσφορές, τα οποία και θα εκθέσουν στην πολιτιστική αυτή εκδήλωση.


Καλεσμένοι είναι όλοι οι γονείς και φίλοι του “Πόλκα-Φροέλεν” όλων αυτών των χρόνων, οι φιλότεχνοι και όσοι ακόμη ταξιδεύουν στις καλλιτεχνικές δημιουργίες αυτών που ακόμη μπορούν να κάνουν τέχνη τα όνειρα τους!


Ευχαριστούμε τον Τύπο Κηφισιάς για το αφιέρωμα:



Μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.

37 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page